Katalógus módosítása

Ha szeretné átalakítani és mérethelyessé tenni a KitchenDraw általános KONYHÁK & FÜRDŐSZOBÁK katalógust az Ön igényei szerint, akkor azt könnyen és gyorsan megteheti az alábbiak szerint:

Hogy tudom a igényeimhez igazítani az általános katalógust?

A KONYHA & FÜRDŐSZOBA általános katalógust jelenlegi formájában is használhatja. Azonban, ha a katalógusban található szekrények mérete vagy a lábazat magassága nem egyezik meg az Ön által használt bútorok méreteivel, módszeresen módosítania kell azokat a terveken. Továbbá alkalmazkodnia kell a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban használt modellek neveihez, felületeihez és a katalógus általános felépítéséhez is. Ez szükségessé teszi, hogy beírja az egyes elemek árait amikor ajánlatot készít, mivel az árak értéke az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban “0”.

Hogy ezt ne kelljen minden egyes tervnél megtennie, könnyen készíthet egy saját verziót az általános katalógusból, ami jobban megfelel az elképzeléseinek. Az idejétől függően, akár több lépcsőben adaptálhatja a katalógust több vagy kevesebb alapossággal. Nem szükséges, hogy az alábbi összes lépésen végig haladjon, csak azokon amikre épp szüksége van.

Először is készítsen másolatot a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusról

Az első dolog amit tennie kell, hogy másolatot készít a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusról. Ez lesz az a másolat, amit a saját igényeihez tud majd alakítani.

 1. Válassza a Beállítás | Katalógusok | MobiScript… menüpontot, hogy behívja a MobiScript Katalógus Szerkesztő ablakot.
 2. A MobiScript menüsorában válassza a Fájl | Megnyitás parancsot, majd kattintson kétszer a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusra a betöltéshez.
 3. A MobiScript menüsorában válassza a Fájl | Mentés másként parancsot és a megjelenő Információ dialógusablakban írja be az új katalógusfájl nevét (maximum 8 karaktert), a katalógus nevét (ami a katalógus nevek listáján fog megjelenni a Katalógusok ablakban ), a lehetséges kódot és jelszót (ha szeretné korlátozni, hogy bárki módosítsa a katalógust). Szintén megváltoztathatja az alkalmazott árazás módját, ha szükséges
 4. Hagyja jóvá a beírt adatokat az “OK”-ra kattintással, vagy az ENTER billentyű megnyomásával.

A MobiScript címsorában megjelenik az új katalógus név.

A katalógus állandóinak módosítása

Ez a művelet lehetővé teszi, hogy a katalógus elemek szabványméreteit és szerelési  magasságait az Ön által használt bútorok méreteihez igazítsa. Ez az egyszerű lépés a munkát sokkal könnyebbé teszi, ezért célszerű új katalógust készítenie. Az alábbiak szerint járjon el:

 1. Válassza az “Állandók” menüpontot a MobiScript ablak Entitás lista ablakában,
 2. Változtassa meg az “Érték” oszlopban az értékeket, az Ön bútorainak, elképzeléseinek megfelelően. Az “Eredeti érték” oszlopban az eredeti értékek szerepelnek emlékeztetőül. Ezeket nem tudja módosítani.

Minden esetben amikor az állandót megváltoztatja, az új érték a teljes katalógusra vonatkozik (méretek, magasságok, tervrajzok, stb.).
Ha a KitchenDraw-t elsősorban tervrajzok készítésére akarja használni (alaprajzok, nézetek, perspektívák), akkor nincs szüksége a további módosításakor.

Katalógus blokkok átszervezése

Ha szeretné a KitchenDraw katalógus blokkjait ugyanabba a sorrendbe rendezni, ahogy az az Ön nyomtatott katalógusában van, akkor az alábbiak szerint tudja eltávolítani a nemkívánatos blokkokat:

 1. Válassza a “Csoport” menüpontot a MobiScript ablak Entitás listaablakában,
 2. A MobiScript ablak alsó részén található “Hozzáad” gombra való sorozatos kattintással készítsen annyi üres sort, ahány csoportot létre kíván hozni,
 3. Töltse ki az üres sorokat a tervezett csoportnevekkel,
 4. Ezután válassza a “Blokkok” menüpontot a MobiScript ablak Entitás listaablakából,
 5. A MobiScript menüsorban válassza a Katalógus | Átszervez menüpontot.
  Ekkor megjelenik az Átszervez dialógusablak.
 6. A “Forrás” mezőben válassza ki a csoportot és ezután a blokkot, amit mozgatni kíván,
 7. A “Cél” mezőben válassza ki a csoportot és ezután a blokkot ami előtt és után szeretné beilleszteni a 6. pontban választott forrás blokkot,
 8. Kattintson a “Fölé” gombra a forrás blokk cél blokk elé való beszúrásához, vagy a “Alá” gombra a forrás blokk cél blokk mögé való beszúrásához
 9. Ismételje meg a 6.- 8. szakasz lépéseit addig, amíg az összes használatos blokk a megfelelő helyre nem kerül,
 10. Válassza a “Csoportok” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 11. Válassza ki az összes Ön számára felesleges csoportot, és törölje azokat a “Töröl” gombbal.

Termékek törlése vagy hozzáadása a katalógushoz

Ha például a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus néhány blokkjában egyes termékek a szükségesnél nagyobb szélességi értékkel rendelkeznek, és ezeket szeretné eltávolítani, vagy  ha szeretne hozzáadni termékeket vagy különböző méreteket, azt a következő módon teheti meg:

 1. Válassza a “Termékek” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. A “Csoport” és a “Blokk” ablakok közül válassza a szükséges csoportot, ezután a szükséges blokkot. A katalógusban található blokkok összes terméke megjelenik, de ezen belül csak a választott blokk termékmegnevezése lesz sárga háttérrel kiemelve.
 3. Ha szeretne termékeket törölni, válassza ki a megfelelő sorokat, és kattintson a MobiScript ablak alsó részében található “Töröl” gombra,
 4. Ha szeretne beilleszteni egy vagy több terméket, válassza ki azt a terméket ami elé beillesztené és kattintson a “Beilleszt” gombra annyiszor, ahány terméket akar hozzáadni,
 5. Ha szeretne hozzáadni egy vagy több terméket az aktuális blokk termékei után, kattintson a “Hozzáad” gombra annyiszor, amennyi a hozzáadni kívánt termékek száma,
 6. Töltse ki az összes létrehozott üres sort. Írja be a termék hivatkozási számát, a méretét, az ajtó nyitásirányát (B vagy J).

Termék megnevezések módosítása

Hasznos lehet a KONYHA & FÜRDŐSZOBA általános katalógus megnevezéseit a gyártó megnevezéseire kicserélni. Ez lehetővé teszi, hogy a gyártói katalógusában egy terméket megtaláljon egyszerűen úgy, hogy beírja a megfelelő hivatkozási számot (cikkszámot). A művelet eredményeképpen a hivatkozási szám bármely árat érintő dokumentumon megjelenik (árajánlat, vásárlói megrendelő, stb.).
A hivatkozási számok módosításához:

 1. Válassza a “Hivatkozások” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Módosítsa az ablakban megjelenő hivatkozásokat.
  Megjegyzés: Az összes olyan sor, melynek első cellája sárga háttérrel van kiemelve, az a táblázat bal felső részében található “Blokk” ablakban található elemhez tartozik.

A front modellek nevének beírása

Előfordulhat, hogy a gyártó frontmodell nevét szeretné a KitchenDraw katalógusában használni. Ezt a következő módon teheti meg:

 1. Válassza a “Front modellek” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. A táblázat minden sorában cserélje át az általános katalógus Neveit, Árkategória oszlopát, Kódját és Megnevezését a megfelelő sorokra,
  Megjegyzés: Ha nem rendelkezik hasonló modellel, akkor egyszerűen törölje a sort.
 3. A MobiScript ablak alsó részében található “Hozzáad” gomb többszöri kattintásával adjon hozzá annyi üres sort, ahány modellt el kíván készíteni a gyártó katalógusából,
 4. Töltse ki az összes üres sort a Modell kódok, az Árkategória oszlop, a Név és a Megnevezés beírásával.
  Másolja át a korábbi táblázatban található egyik modell szkriptjét is (az elkészíteni kívánt modellhez a legközelebbit).
 5. Ha szükséges megváltoztathatja a Katalógus | Átszervez menüponton keresztül a megjelenő modellek sorrendjét. Ekkor a blokkok átszervezését használja.

A modell felületkidolgozások nevének beírása

A modell elkészítés megelőző szakaszában megadhat felületkidolgozásokat, azaz front és szekrény színeket, laminált felületeket, stb. A KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusból létrehozott modelleknek, melyeknek Neve, Kódja, Árkategória oszlopa és Megnevezése megváltozott, megőrzik az eredeti felületkidolgozásukat. Ezeket tudja módosítani és a felesleges részeket törölni.
A hozzáadott modelleknek még nincs felületkidolgozásuk. A meglévő modellek mintájának felhasználásával tud hozzárendelni az új modellekhez felületkidolgozásokat.

Válassza a “Frontmodell felületkidolgozások” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában, és gépelje be a felületkidolgozások neveit.

A fogantyú modellek nevének beírása

Válassza a “Frontmodell fogantyúk” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában, és gépelje be a fogantyú nevét.

Amint kiválasztott egy modellt a “Front modellek” ablakban, a hozzárendelhető fogantyúk megjelennek az első oszlopban sárga háttérrel.

A választott modellhez hozzárendelhet fogantyút a “Hozzáad” vagy a “Beilleszt” gombok megnyomásával. Törölheti a fogantyút a sor kiválasztása után, a “Töröl” gomb megnyomásával.
Mielőtt hozzáad vagy beszúr egy fogantyút ne felejtse el kiválasztani a típusát a “Típus” ablakban. A “Fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú alkalmas ajtóra és fiókra is, az “Ajtó fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú csak ajtóra, a “Fiók fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú csak fiókra használható.

Miután egy üres Fogantyú sort hozzáadott, könnyebb kitölteni egy meglévő fogantyú sor bemásolásával  (másol/beilleszt) az üres sort  és aztán módosítani az eltérő paramétereket.

A fogantyúkat meghatározó különböző paraméterek jelentéseihez kérem használja a MobiScript Használati Utasítást, amit letölthet az oldal tetején.

A termékcsaládok nevének beírása

A termékcsaládok jellemzése a termékek beállításával történik, melyeket azonos módon állít be (felületképzés). Például modelltől függően szekrények is alkothatnak egy családot. Fém kiegészítők alkothatnak egy családot ha ugyanabban a színben érhetőek el.
A KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus hozzávetőleg 30 családot tartalmaz. Lehetséges, hogy nem mindegyik lesz hasznos az Ön saját katalógusa elkészítésében, de ez nem baj: megtarthatja őket.

Viszont az Ön katalógusa tartalmazhat olyan termékcsaládokat, melyek nem találhatók meg az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban, úgymint a magasfényű bútorcsaládok, vagy a furnérozott bútorcsaládok.
A fent említett példában két új családot kellene a listájához hozzáadnia a “Hozzáad” gombra történő kétszeri kattintással.
A legegyszerűbb dolog amit tehet, hogy keres a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus alapértelmezett családjai között az elkészíteni kívánt családhoz hasonlót, a fenti példában a “Díszítő elemek” családot, és átmásolja a tartalmát az előzőleg létrehozott üres sorokba.

Miután a családok elkészültek a megfelelő blokkokba kell elhelyezni azokat. Ezt a táblázatban megjelenő “Család” oszlopban teheti meg, az Entitás beállítás ablakban a “Blokkok”-kat választva. Minden blokkhoz válasszon családot, melyeket a beállítás ablak “Család” oszlopában kell meghatározni.

Családok felületkidolgozásainak beírása

Egy család felületkidolgozásai a színek, amik rendelkezésre állnak családot alkotó blokkokhoz. Például a “Díszítő Elemek” családhoz kitölthetné az 1 Szín-t a fronthoz és a 2 Szín-t a korpuszhoz.

Felületkidolgozások hozzáadása a családhoz:

 1. Válassza a “Családok felületkidolgozásai” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Válassza ki a Családot és a Felület típust amihez a színt szeretné hozzáadni,
 3. Módosítson egyet a meglévő színek közül, vagy egyszeri kattintással adjon hozzá a “Hozzáad” gombbal egyet.
  A “Név” oszlop után található oszlopok megadják a család blokk tartományát (az oszlop címsorában megjelenítve), melyek színt kaphatnak.
  Ha egy kívánt szín a “Textúra” ablakban nem hozzáférhető, azt először elérhetővé kell tennie a “Textúrák” táblázatban. Ezt a táblát MobiScript Entitás ablakban a “Textúrák”-at választva érheti el.
 4. Ha azt szeretné, hogy ez a felületkidolgozás választék speciális árat képezzen az adott tételekhez, akkor jelölje be a megfelelő jelölőnégyzetet az “Ár/Termékl” oszlopban.
  Az ehhez a családhoz tartozó blokkok termékeihez az ártábla egy távolabbi oszlopában jelenik meg az új ároszlop, a fejlécében a felületkidolgozás nevével. Ide írhatja be az árakat.

Termékek árának beírása

Az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban a termékek árainak értéke alapértelmezetten “0”.
Amint a tételek elkészültek és a megfelelő családba kerültek, akkor már kaphatnak árat a modell vagy a család felületkidolgozás változtatásához alkalmazkodva.
Az árak kitöltéséhez :

 1. Válassza az “Ár” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Töltse ki a táblázat celláit. Amikor egy terméket kijelölt, az oszlopok címsorain keresztül láthatja, hogy hány árat kell beírnia és hogy melyik felületkidolgozásokhoz és modellekhez.
  Egy terméket aminek az ára a modelltől függ, annyiszor kell meghatározni, ahány modell van; egy másik családtípushoz tartozó terméket annyiszor kell meghatározni, ahány ár van a felületkidolgozásokhoz hozzárendelve (ez az amit az “Ár/Termékek” oszlopban kipipált).

Amikor a modellek azonos Ár Oszlophoz tartoznak, az egyik modell oszlopa átmásolható a másikba a másol/beilleszt funkcióval.
Különösen figyeljen arra, hogy először a “Frontmodellek” menüpontot válassza a Nézet beállítás ablakban, hogy kizárjon bármely olyan terméket, aminek az ára nem modellfüggő .

Blokkok hozzáadása

Lehetséges, hogy nem fogja megtalálni a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban az összes katalógusblokkot amit szeretne elkészíteni.
A MobiScript segítségével elkészítheti a hiányzó blokkokat – anélkül, hogy le kellene rajzolnia azokat – egyszerűen kis szkriptek írásával amik a speciális katalógus “Alap alkatrészeit” használják, melyek a KitchenDraw tervező ablakában nem láthatók, megnevezése #BASE.CAT.

Comments are closed.