Katalógus módosítása

Leírás keresése

Hogy tudom az igényeimhez igazítani az általános katalógust?

Ha szeretnéd átalakítani és mérethelyessé tenni a KitchenDraw általános KONYHÁK & FÜRDŐSZOBÁK katalógust az igényeid szerint, akkor azt könnyen és gyorsan megteheted az alábbiak szerint:

A KONYHA & FÜRDŐSZOBA általános katalógust jelenlegi formájában is használhatod. Azonban, ha a katalógusban található szekrények mérete vagy a lábazat magassága nem egyezik meg az általad használt bútorok méreteivel, módszeresen módosítanod kell azokat a terveken. Továbbá alkalmazkodnod kell a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban használt modellek neveihez, felületeihez és a katalógus általános felépítéséhez is. Ez szükségessé teszi, hogy beírd az egyes elemek árait amikor ajánlatot készítesz, mivel az árak értéke az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban „0”.

Hogy ezt ne kelljen minden egyes tervnél megtenned, könnyen készíthetsz egy saját verziót az általános katalógusból, ami jobban megfelel az elképzeléseidnek. Az idődtől függően, akár több lépcsőben adaptálhatod a katalógust több vagy kevesebb alapossággal. Nem szükséges, hogy az alábbi összes lépésen végig haladj, csak azokon amikre épp szükséged van.

Először is készíts másolatot a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusról

Az első dolog amit tenned kell, hogy másolatot készítesz a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusról. Ez lesz az a másolat, amit az igényeidhez tudsz majd alakítani.

 1. Válaszd a Beállítás | Katalógusok | MobiScript… menüpontot, hogy behívd a MobiScript Katalógus Szerkesztő ablakot.
 2. A MobiScript menüsorában válaszd a Fájl | Megnyitás parancsot, majd kattints kétszer a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusra a betöltéshez.
 3. A MobiScript menüsorában válaszd a Fájl | Mentés másként parancsot és a megjelenő Információ dialógusablakban írd be az új katalógusfájl nevét (maximum 8 karaktert), a katalógus nevét (ami a katalógus nevek listáján fog megjelenni a Katalógusok ablakban ), a lehetséges kódot és jelszót (ha szeretnéd korlátozni, hogy bárki módosítsa a katalógust). Szintén megváltoztathatod az alkalmazott árazás módját, ha szükséges.
 4. Hagyd jóvá a beírt adatokat az „OK”-ra kattintással, vagy az ENTER billentyű megnyomásával.

A MobiScript címsorában megjelenik az új katalógus név.

A katalógus állandóinak módosítása

Ez a művelet lehetővé teszi, hogy a katalógus elemek szabványméreteit és szerelési  magasságait az általad használt bútorok méreteihez igazítsa. Ez az egyszerű lépés a munkát sokkal könnyebbé teszi, ezért célszerű új katalógust készíteni. Az alábbiak szerint járj el:

 1. Válaszd az „Állandók” menüpontot a MobiScript ablak Entitás lista ablakában,
 2. Változtasd meg az „Érték” oszlopban az értékeket, a bútoraidnak, elképzeléseidnek megfelelően. Az „Eredeti érték” oszlopban az eredeti értékek szerepelnek emlékeztetőül. Ezeket nem tudod módosítani.

Minden esetben amikor az állandót megváltoztatod, az új érték a teljes katalógusra vonatkozik (méretek, magasságok, tervrajzok, stb.).
Ha a KitchenDraw-t elsősorban tervrajzok készítésére akarod használni (alaprajzok, nézetek, perspektívák), akkor nincs szükséged a további módosításokra.

Katalógus blokkok átszervezése

Ha szeretnéd a KitchenDraw katalógus blokkjait ugyanabba a sorrendbe rendezni, ahogy az a nyomtatott katalógusodban van, akkor az alábbiak szerint tudod eltávolítani a nemkívánatos blokkokat:

 1. Válaszd a „Csoport” menüpontot a MobiScript ablak Entitás listaablakában,
 2. A MobiScript ablak alsó részén található „Hozzáad” gombra való sorozatos kattintással készíts annyi üres sort, ahány csoportra van szükséged,
 3. Töltsd ki az üres sorokat a tervezett csoportnevekkel,
 4. Ezután válaszd a „Blokkok” menüpontot a MobiScript ablak Entitás listaablakából,
 5. A MobiScript menüsorban válaszd a Katalógus | Átszervez menüpontot.
  Ekkor megjelenik az Átszervez dialógusablak.
 6. A „Forrás” mezőben válaszd ki a csoportot és ezután a blokkot, amit mozgatni akarsz,
 7. A „Cél” mezőben válaszd ki a csoportot és ezután a blokkot ami előtt és után szeretnéd beilleszteni a 6. pontban választott forrás blokkot,
 8. Kattints a „Fölé” gombra a forrás blokk cél blokk elé való beszúrásához, vagy a „Alá” gombra a forrás blokk cél blokk mögé való beszúrásához
 9. Ismételd meg a 6.- 8. szakasz lépéseit addig, amíg az összes használatos blokk a megfelelő helyre nem kerül,
 10. Válaszd a „Csoportok” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 11. Válaszd ki az összes Ön számára felesleges csoportot, és töröld azokat a „Töröl” gombbal.

Termékek törlése vagy hozzáadása a katalógushoz

Ha például a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus néhány blokkjában egyes termékek a szükségesnél nagyobb szélességi értékkel rendelkeznek, és ezeket szeretnéd eltávolítani, vagy  ha szeretnél hozzáadni termékeket vagy különböző méreteket, azt a következő módon teheted meg:

 1. Válaszd a „Termékek” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. A „Csoport” és a „Blokk” ablakok közül válaszd a szükséges csoportot, ezután a szükséges blokkot. A katalógusban található blokkok összes terméke megjelenik, de ezen belül csak a választott blokk termékmegnevezése lesz sárga háttérrel kiemelve.
 3. Ha szeretnél termékeket törölni, válaszd ki a megfelelő sorokat, és kattints a MobiScript ablak alsó részében található „Töröl” gombra,
 4. Ha szeretnél beilleszteni egy vagy több terméket, válaszd ki azt a terméket ami elé beillesztenéd és kattints a „Beilleszt” gombra annyiszor, ahány terméket akarsz hozzáadni,
 5. Ha szeretnél hozzáadni egy vagy több terméket az aktuális blokk termékei után, kattints a „Hozzáad” gombra annyiszor, amennyi a hozzáadni kívánt termékek száma,
 6. Töltsed ki az összes létrehozott üres sort. Írd be a termék hivatkozási számát, a méretét, az ajtó nyitásirányát (B vagy J).

Termék megnevezések módosítása

Hasznos lehet a KONYHA & FÜRDŐSZOBA általános katalógus megnevezéseit a gyártó megnevezéseire kicserélni. Ez lehetővé teszi, hogy a gyártói katalógusában egy terméket egyszerűen megtalálj úgy, hogy beírod a megfelelő hivatkozási számot (cikkszámot). A művelet eredményeképpen a hivatkozási szám bármely árat érintő dokumentumon megjelenik (árajánlat, vásárlói megrendelő, stb.).
A hivatkozási számok módosításához:

 1. Válaszd a „Hivatkozások” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Módosítsd az ablakban megjelenő hivatkozásokat.
  Megjegyzés: Az összes olyan sor, melynek első cellája sárga háttérrel van kiemelve, az a táblázat bal felső részében található „Blokk” ablakban található elemhez tartozik.

A front modellek nevének beírása

Előfordulhat, hogy a gyártó frontmodell nevét szeretnéd a KitchenDraw katalógusában használni. Ezt a következő módon teheted meg:

 1. Válaszd a „Front modellek” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. A táblázat minden sorában cseréld át az általános katalógus Neveit, Árkategória oszlopát, Kódját és Megnevezését a megfelelő sorokra,
  Megjegyzés: Ha nem rendelkezel hasonló modellel, akkor egyszerűen töröld a sort.
 3. A MobiScript ablak alsó részében található „Hozzáad” gomb többszöri kattintásával adj hozzá annyi üres sort, ahány modellt akarsz készíteni a gyártó katalógusából,
 4. Töltse ki az összes üres sort a Modell kódok, az Árkategória oszlop, a Név és a Megnevezés beírásával.
  Másold át a korábbi táblázatban található egyik modell szkriptjét is (az elkészíteni kívánt modellhez a legközelebbit).
 5. Ha szükséges megváltoztathatod a Katalógus | Átszervez menüponton keresztül a megjelenő modellek sorrendjét. Ekkor a blokkok átszervezését használd.

A modell felületkidolgozások nevének beírása

A modell elkészítés megelőző szakaszában megadhatsz felületkidolgozásokat, azaz front és szekrény színeket, laminált felületeket, stb. A KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusból létrehozott modelleknek, melyeknek Neve, Kódja, Árkategória oszlopa és Megnevezése megváltozott, megőrzik az eredeti felületkidolgozásukat. Ezeket tudod módosítani és a felesleges részeket törölni.
A hozzáadott modelleknek még nincs felületkidolgozásuk. A meglévő modellek mintájának felhasználásával tudsz hozzárendelni az új modellekhez felületkidolgozásokat.

Válaszd a „Frontmodell felületkidolgozások” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában, és gépeld be a felületkidolgozások neveit.

A fogantyú modellek nevének beírása

Válaszd a „Frontmodell fogantyúk” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában, és gépeld be a fogantyú nevét.

Amint kiválasztott egy modellt a „Front modellek” ablakban, a hozzárendelhető fogantyúk megjelennek az első oszlopban sárga háttérrel.

A választott modellhez hozzárendelhetsz fogantyút a „Hozzáad” vagy a „Beilleszt” gombok megnyomásával. Törölheted a fogantyút a sor kiválasztása után, a „Töröl” gomb megnyomásával.
Mielőtt hozzáadsz vagy beillesztesz egy fogantyút ne felejtsd el kiválasztani a típusát a „Típus” ablakban. A „Fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú alkalmas ajtóra és fiókra is, az „Ajtó fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú csak ajtóra, a „Fiók fogantyú” típus azt jelenti, hogy a fogantyú csak fiókra használható.

Miután egy üres Fogantyú sort hozzáadtál, könnyebb kitölteni egy meglévő fogantyú sor bemásolásával  (másol/beilleszt) az üres sort  és aztán módosítani az eltérő paramétereket.

A fogantyúkat meghatározó különböző paraméterek jelentéseihez használd a MobiScript Használati Utasítást, amit letölthetsz az oldal tetején.

A termékcsaládok nevének beírása

A termékcsaládok jellemzése a termékek beállításával történik, melyeket azonos módon állít be (felületképzés). Például modelltől függően szekrények is alkothatnak egy családot. Fém kiegészítők alkothatnak egy családot ha ugyanabban a színben érhetőek el.
A KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus hozzávetőleg 30 családot tartalmaz. Lehetséges, hogy nem mindegyik lesz hasznos a saját katalógusod elkészítésében, de ez nem baj: megtarthatod azokat.

Viszont a katalógusod tartalmazhat olyan termékcsaládokat, melyek nem találhatók meg az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban, úgymint a magasfényű bútorcsaládok, vagy a furnérozott bútorcsaládok.
A fent említett példában két új családot kellene a listájához hozzáadnod a „Hozzáad” gombra történő kétszeri kattintással.
A legegyszerűbb dolog amit tehetsz, hogy keresel a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógus alapértelmezett családjai között az elkészíteni kívánt családhoz hasonlót, a fenti példában a „Díszítő elemek” családot, és átmásolod a tartalmát az előzőleg létrehozott üres sorokba.

Miután a családok elkészültek a megfelelő blokkokba kell elhelyezni azokat. Ezt a táblázatban megjelenő „Család” oszlopban teheted meg, az Entitás beállítás ablakban a „Blokkok”-kat választva. Minden blokkhoz válassz családot, melyeket a beállítás ablak „Család” oszlopában kell meghatározni.

Családok felületkidolgozásainak beírása

Egy család felületkidolgozásai a színek, amik rendelkezésre állnak családot alkotó blokkokhoz. Például a „Díszítő Elemek” családhoz kitölthetné az 1 Szín-t a fronthoz és a 2 Szín-t a korpuszhoz.

Felületkidolgozások hozzáadása a családhoz:

 1. Válaszd a „Családok felületkidolgozásai” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Válaszd ki a Családot és a Felület típust amihez a színt szeretnél hozzáadni,
 3. Módosíts egyet a meglévő színek közül, vagy egyszeri kattintással adj hozzá a „Hozzáad” gombbal egyet.
  A „Név” oszlop után található oszlopok megadják a család blokk tartományát (az oszlop címsorában megjelenítve), melyek színt kaphatnak.
  Ha egy kívánt szín a „Textúra” ablakban nem hozzáférhető, azt először elérhetővé kell tenni a „Textúrák” táblázatban. Ezt a táblát MobiScript Entitás ablakban a „Textúrák”-at választva érheted el.
 4. Ha azt szeretnéd, hogy ez a felületkidolgozás választék speciális árat képezzen az adott tételekhez, akkor jelöld be a megfelelő jelölőnégyzetet az „Ár/Termékl” oszlopban.
  Az ehhez a családhoz tartozó blokkok termékeihez az ártábla egy távolabbi oszlopában jelenik meg az új ároszlop, a fejlécében a felületkidolgozás nevével. Ide írhatod be az árakat.

Termékek árának beírása

Az általános KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban a termékek árainak értéke alapértelmezetten „0”.
Amint a tételek elkészültek és a megfelelő családba kerültek, akkor már kaphatnak árat a modell vagy a család felületkidolgozás változtatásához alkalmazkodva.
Az árak kitöltéséhez :

 1. Válaszd az „Ár” menüpontot a MobiScript ablak Entitás beállítás ablakában,
 2. Töltsd ki a táblázat celláit. Amikor egy terméket kijelölsz, az oszlopok címsorain keresztül láthatod, hogy hány árat kell beírnod és hogy melyik felületkidolgozásokhoz és modellekhez.
  Egy terméket aminek az ára a modelltől függ, annyiszor kell meghatározni, ahány modell van; egy másik családtípushoz tartozó terméket annyiszor kell meghatározni, ahány ár van a felületkidolgozásokhoz hozzárendelve (ez az amit az „Ár/Termékek” oszlopban kipipált).

Amikor a modellek azonos Ár Oszlophoz tartoznak, az egyik modell oszlopa átmásolható a másikba a másol/beilleszt funkcióval.
Különösen figyelj arra, hogy először a „Frontmodellek” menüpontot válaszd a Nézet beállítás ablakban, hogy kizárj bármely olyan terméket, aminek az ára nem modellfüggő.

Blokkok hozzáadása

Lehetséges, hogy nem fogod megtalálni a KONYHA & FÜRDŐSZOBA katalógusban az összes katalógusblokkot amit szeretnél elkészíteni.
A MobiScript segítségével elkészítheted a hiányzó blokkokat – anélkül, hogy le kellene rajzolni azokat – egyszerűen kis szkriptek írásával amik a speciális katalógus „Alap alkatrészeit” használják, melyek a KitchenDraw tervező ablakában nem láthatók, megnevezése #BASE.CAT.

Shopping Basket